[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
CS MovieMaking Tutorial
clzola Datum: Utorak, 28/07/09, 3:04:55 | Poruka # 1
CGG Igrac

Pol: Musko
Registrovan:  13/07/09
Grad: Podgorica
Status: Offline
CS Moviemaking Tutorial by NullCoder*

Kao što i sam naslov kaže, ovo je tutorial za pravljenje jednog solidnog cs movie-a…

Da počnemo, programi koji će nam trebati su:

Upustvo o instalaciji ovih programa dolazi sa njima kad se skinu.

Upozorenje: Ovaj MDT koji ćete skinuti jeste za non-stram CS tako da ne preporučujem onima koji imaju steam da koristie ovaj MDT.

Savjet: Preporučujem da u kompjuteru imate dvije instalacija CS u program files, zato sto ćete instalacijom MDT na jednog od njih promjeniti protokol u v48 i tako da ćete moći igrati samo na serverima v48 protokola

Priprema Demo-a

Kao prvo moramo pripremiti materijal koji želimo da iskoristimo.
Kada instalirate gore navedeni MDT odnosno HLAE vi patch-ujete vas v47 protokol u v48, tako da demo-e koje ste snimili na v47 protokolu morate da konverujete u v48. To možete takodje preko HLAE.
Kada pokrenete HLAE idemo gore Tools > Demo Tools.

Tu imate 4 opcije. Sada ću da objasnim svaku:

DemoCleanUp – Miče scoreboard i komandni meni.

DemoFix – Ako demo ne može da se pusti, ako ima nekih bug-ova prilikom gledanja demo-a, itd... koristite ovu opciju da otklonite te bug-ove.

dem_forcehltv getting stuck – Dešava se da kada koristite dem_forcehltv opciju obično zna da se kamera zaglavi a ova opcija to otklanja.

Convert to v48 – Da demo konvertujete iz v47 u v48 protokol

Sve ovo možete korisiti kada se javi problem u demo-u.. Idemo dalje..
Većina dobrih moviemakera miče pare, hltv borders, radio sounds itd... Vi to možete maći ali i ne morate, sve je na vama...
Evo link gdje možete skinuti da bi makli nešto od gore navedenog:

Podesavanje HLAE

Upalite vas HLAE. Da bi smo pokrenuli CS preko njega idemo gore File > Lunch

I pojaviće se sledeće:

Ovdje morate da locirate hl.exe. Kliknete na Browse dugme pronadjete hl.exe.
Rezoluciju koju vi hoćete, ja koristim 800x600. Color Depth stavite 32.
Možete ga podesiti kao ja što sam podesio. FullScreen ne preporučujem može ostetiti vaš hardver.

Kada završite sa podešavanjem kliknite Lunch dugme i CS će se pokrenuti.

Sada kada se CS pokrenuo u konzolu će pisati sledeće:

I takodje u konzolu kucate komande od HLAE koje počinju sa mirv_
Kada HLAE snima video on ga snima, ne u obliku nekog video formata, već ga snima u slikama.

Podešavanje MDT-a in-game

Prva komanda koju kucate jeste da date ime svome videu koji cete snimiti iz demo-a
mirv_movie_filename xxx ( pošto hlae snima u slikama ako stavimo da je mirv_movie_filename tutorialon će ga snimatu u direktorijumu CS-a a možemo takodje dati lokaciju negdje drugde tako što ćemo kucati na primer mirv_movie_filename “d:/tutscs/tutoriajl” gdje će tutscs biti folder a tutorial ime koje će slike nositi)
Slike su tga formata.

Ako želite da napravite CS Movie sa zvucima puške koristite sledeću komandu:
mirv_movie_export_sound 1( 1 = ON, 0 = OFF, zvuk se snima na istu onu lokaciju koju ste zadali u komandi mirv_movie_filename )

Jedna od važnijih komandi jeste :
mirv_movie_fps xxx ( služi da se postavi broj slika u jednoj sekundi što je veći broj u vegasu će moći više da se uspori neki dio a slika će biti više smooth, ja koristim fps 90 )

Ove komande su najpotrebnije a za sve ostale komande pogledajte ovde.

Snimanje isječka iz demo-a preko HLAE

U konzolu sam ukucao sledeće komande:
mirv_movie_filename tutorial
mirv_movie_fps 90
mirv_movie_export_sound 1
Ovim sam podesio da se ime isječka zove tutorial i da će se snimiti u direktorijum od CS-a, da je fps 90 i da se takodje snima zvuk koji će takodje biti lociran gdje i slike.

Da bismo pogledali demo, on mora biti lociran u folderu cstrike, i u konzolu kucamo komandu viewdemo ime

Zatim sačekamo demo da se očita. Posle očitavanja dovedemo demo do dijela koji želimo da snimimo.
Za snimanje se koristi komanda mirv_recordmovie_start. Ukucamo to u konzolu i pustimo da se snima u vidu slika. Tada ce CS izgledati kao da koči ali to je normalno. Kada se završi dio koji ste vi htjeli da snimite u konzolu kucate mirv_recordmovie_stop čime snimanje staje.

Pošto sam u komandi mirv_movie_filename stavio samo tutorial, znači da će slike i zvuk biti locirane u CS direktorijum.
Moj direktorijum je sledeći: c:/program files/counter strike 1.6
u ovaj folder counter strike 1.6 će se nalaziti sve slike u targa ( .tga ) formatu I takodje tu će biti I zvuk.

Ubacivanje slika i zvuka u Vegas-u

Da biste ubacili slike u vegas i pretvorili u video idete sledeće:
File > Import > Media

Otvoriće se novi prozor i vi u tome prozoru pronadjite direktorijum gdje se nalaze slike koje ste napravili preko HLAE.

Izaberete prvu sliku i štrikirajte dolje sto sam uokvirio, Open still image sequence i kliknete na OK dugme
Zatim će se otvoriti još jedan prozor:

I onamo gdije sam ja uokvirio crvenim okvirom kucate broj fps ( mirv_movie_fps ). Gore sam napisao komandu mirv_movie_fps 90 time sam podesio fps odnosno broj slika u sekundi da je 90. Zato sam gore u okvirenom dijelu ukucao 90.
Idemo dalje. Kliknete na OK.
Zvuk ubacate takodje pomoću iste komande File > Import > Media i potražite fajl koji .wav formata i ima isto ime kao i slike

Neću objašnjavati svaki pojam u Vegasu jer ne pravim tutorial za vegas nego kako da napravite jedan solidan cs movie. Za objašnjenja u vegasu i tutoriale moraćete da koristite google.

E sad pošto ste ubacili vaš video klip koji ste snimili preko HLAE, odnosno povezali slike možete da ga editujete, da dodajete efekte itd.....
Možete više ovakvih slika povezati u video i ubaciti u vegas, znači ne morate da radite dio po dio možete više scena odjednom.
Pošto ste završili editovanje vašeg klipa treba ga sačuvati. To se radi na sledeći način:

File > Rander As

I sad će vam se otvoriti prozor u kome birate format videa, kodek i podešavanje kodeka.

Moje preporuke su i sa kojima ja radim, na slici.

Eto ovo je kraj mog tutoriala. Nadam se da sam nekima pomogao i nadam se da sam ovo sve lijepo objasnio.

@ FaceBook
@ First Class Forum
cilj mi je da imam na KGB isto postova koliko mikac na CGG Forumu

Poruka preuredjena od clzola - Utorak, 28/07/09, 3:08:09

nenoArh Datum: Utorak, 28/07/09, 5:28:53 | Poruka # 2
Administrator

Registrovan:  20/03/09
VRH brate hvala... kad napravim nesto javljam !!

_aTTaX_NeC0_KilleR_ Datum: Cetvrtak, 06/08/09, 3:41:17 | Poruka # 3
CGG Igrac

Registrovan:  29/06/09
SVAKA CAST BRATE!!!

_aTTaX_NeC0_K!lleR_(a4TeCh_)

Mikac Datum: Cetvrtak, 06/08/09, 4:45:52 | Poruka # 4
Moderator

Registrovan:  27/03/09
odlicno odradjeno....

Uz Maršala Tita, junačkoga sina
nas neće ni pakao smest'.
Mi dižemo čelo, mi kročimo smjelo
i čvrsto stisčemo pest.

eXpl0s1ve Datum: Ponedeljak, 10/08/09, 5:39:59 | Poruka # 5
Admin DM

Registrovan:  10/08/09
Grad: Budva
good job stari ne moze bolje biggrin

EXPLOS!VE <3 +Rip POWER :D

dzony Datum: Utorak, 11/08/09, 5:08:10 | Poruka # 6
Admin Pub1

Registrovan:  12/07/09
zola nema no si zajeba i procesor i sve biggrin :D biggrin

exec girl.cfg
Loading ... Loading ... Loading Error. There is no such file.
cl_righthand 1

P.S-Don`t mess with First Class ...

clzola Datum: Srijeda, 19/08/09, 10:57:49 | Poruka # 7
CGG Igrac

Registrovan:  13/07/09
lol dzoni, ostalima hvala na komentare smile

@ FaceBook
@ First Class Forum
cilj mi je da imam na KGB isto postova koliko mikac na CGG Forumu